nowe produkty
nowe produkty
-
Ministrant przez cały rok 2021
9,80 zł -
Sądy bezprawia
60,00 zł -
Mein Kampf Józefa Stalina
35,00 zł -
Komunista na peryferiach władzy
50,00 zł
Dieta optymalna Dieta idealna J. Kwaśniewski
Jan Kwaśniewski, Marek Chyliński
- Warszawa 2004
- ISBN 83-87534-32-3
- s. 288
- oprawa miękka
- format A5
Dieta optymalna - dieta idealna
Druga wspólna książka Marka Chylińskiego i Jana Kwaśniewskiego, napisana 8 lat po wydaniu bestsellerowej „Diety optymalnej” – pozycji przełomowej w propagowaniu modelu żywienia opracowanego przez J. Kwaśniewskiego. W ciągu tych kilku lat dieta optymalna zyskała popularność i setki tysięcy zwolenników w Polsce i na świecie, mimo że wzbudzała – i nadal wzbudza – kontrowersje, a nawet ostry sprzeciw oficjalnych instytucji medycznych.
I oto teraz Autorzy opisują, jak powoli, ale nieubłaganie chwieje się mit, który od dziesięcioleci pokutował w medycynie i dietetyce – mit o szkodliwości tłuszczu. Najnowsze zalecenia dietetyczne nie zabraniają już tak rygorystycznie jego spożywania, za to kładą nacisk na ograniczenie węglowodanów – cukru, pieczywa, mąki. Coraz to nowe badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ takiego odżywiania na zdrowie człowieka.
W książce przytoczono wiele przykładów takich badań. Ze światowego piśmiennictwa Autorzy wybrali najnowsze doniesienia na temat dietetyki, medycyny, żywienia, przedstawiając je ze znaną już z poprzedniej pozycji erudycją i dziennikarską swadą. Czytelnik znajdzie w niej także omówienie najpopularniejszych obecnie diet oraz ich porównanie z żywieniem optymalnym.
Książka jest zatem kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe odżywianie, które, jak się okazuje, coraz bardziej odchodzą od obowiązującego modelu niskotłuszczowego i coraz bardziej zbliżają się do diety dla człowieka optymalnej – diety idealnej.